Wat Pra Thamakáj (ภาษาเช็ค)

Wat Pra Thamakáj: SVĚTOVÉ CENTRUM PRO ŠÍŘENÍ THAMAKÁJ

Wat* Pra Thamakáj je duchovním dítětem Luong Póovy nejvýznamnější žačky Khun Jaj* Čan Khonokjóng, již Luong Pó označil za svou pokračovatelku.




Chrám se rozkládá na tisícovce akrů v provincii Pathumthání, deset mil od mezinárodního letiště v Bangkoku (letiště Don Muang). Wat Pra Thamakáj byl formálně založen 20. února 1970, v den svátku Mágha Púdžá. Dominantou chrámu je monumentální svatyně ve tvaru kopule známá pod názvem Mahá Thamakája Cétyja, kde je umístěno milion sošek Buddhy: 300 tisíc na plášti kupole, 700 tisíc uvnitř. Areál obklopující Cétyju* slouží jako shromaždiště pro buddhisty z celého světa. Při významných buddhistických příležitostech se zde shromažďuje přes milion buddhistů. Motto Wat Pra Thamakáj zní: „Chrámy stavte vznešené, mnichy veďte k pravému mnišství a všechny lidi k ctnosti.“


Příběh založení chrámu je doslova pohádkový. Na jeho počátku bylo pouhých 3 200 bahtů (což v roce 1970 odpovídalo 160 dolarům) z vlastních úspor paní Khun Jaj
Čan
. Rychle se z něj stal největší buddhistický chrám na světě s více než 160 pobočkami ve třiatřiceti zemích, jenž se i nadále rozrůstá.

                     
Po Luong Póově smrti Khun Jaj Čan thamakájskou tradici dál propagovala v souladu s Luong Póovými instrukcemi. Její výuka thamakájské meditace se stala tak populární, že počet studentů permanentně překračoval kapacity Wat Paknám. Mezi žáky Khun Jaj byli  dva nadějní mladí muži, Sajabón Sotýpon a Padep Pongsawat. Ti později přijali jména Luong Paor Thamasajó a Luong Paor Thatačejvó. První se stal opatem, druhý zástupcem opata ve Wat Pra Thamakáj. Tito dva muži stojí za velkým úspěchem Wat Pra Thamakáj. Opat Luong Paor Thamasajó zasvětil život šíření buddhismu a výuce thamakájské nauky po celém světě, čímž naplnil poslání Luong Pó Wat Paknáma a Khun Jaj Čan Khonokjóng, své učitelky. Počet jeho studentů přesáhl milion.

                    


        Během 46 let, po které vedení Luong Paor chrám vedl, podal výkon, jaký předvedlo jen málo jedinců. Existuje více než sto projektů, jež Luong Paor inicioval a dotáhl do konce. Několik příkladů:

                        
• Zřizování thamakájských center po celém světě. Do roku 2013 bylo zřízeno osmdesát
mezinárodní center ve třiceti zemích.


                     
• Iniciace programů masového svěcení pro mnichy a novice. K dnešnímu dni byly v Thajsku i jinde vysvěceny stovky tisíc mužů.



• Vštěpování významu velkorysosti, morálky a kultivace ducha do myslí lidí. Víc než kdykoli v novodobé historii si nyní lidé uvědomují důležitost mravnosti a morálního úsilí.


• Zřizování center pro meditační kurzy Střední cesty pro zahraniční zájemce. Kurzů se zúčastnily tisíce lidí z celého světa.


• Pořádání výroční soutěže Kvíz dharmy zaměřené na pozvednutí morálních standardů dětí. Každoročně se této soutěže zúčastní přes pět milionů dětí. Poskytování školicích programů etiky a občanských povinností pro učitele, studenty, státní zaměstnance a muže a ženy po celém Thajsku. Každoročně se těchto programů účastní miliony lidí.


• Spuštění televizního programu Inner Dreams Kindergarten zaměřeného na výuku etiky a karmického zákona pro veřejnost. Tento program patří k nejoblíbenějším programům televize DMC.TV na světě, denně jej sledují miliony lidí.


Luong Paorovy kampaně za sociální reformu motivovaly tisíce lidí, aby se vzdaly kouření, pití, hazardu a dalších neřestí. Některé likérky v Thajsku dobrovolně ukončily svou činnost, čímž daly najevo podporu této akce. Svou činnost rovněž dobrovolně ukončilo několik barů, nočních klubů, nevěstinců a heren. Mnoho restaurací a maloobchodních prodejen přestalo prodávat alkohol a cigarety. Úspěch kampaní získal Luong Paorovi význačné ocenění od Světové zdravotnické organizace.



• Iniciace celostátního dávání almužen dvěma milionům mnichů po celém Thajsku. Výnosy se využívají k pomoci mnichům, ale i učitelům, studentům, občanům a pracovníkům bezpečnostních složek strádajícím v důsledku islamistického povstání na jihu Thajska. Do roku 2013 bylo v rámci této akce rozdáno přes 4 300 tun potravin a materiálu zmíněným osobám a také obětem povodní a jiných přírodních katastrof v Thajsku, Myanmaru, Japonsku a Spojených státech.



        • Spolupráce a podpora buddhistických organizací po celém světě. Poskytování ordinace a školících programů pro mnichy a novice v Nepálu, Indonésii, Bangladéši, na Srí Lance a v Austrálii. V roce 2008 obdržela Srí Lanka darem 222 soch Buddhy, v roce 2010 obdržela Bangladéš 250 soch.
Úspěch těchto programů Luong Paorovi získal řadu prestižních ocenění od organizací po celém světě. Wat Pra Thamakáj je jednou z neziskových organizací s poradním statutem a křeslem v Organizaci spojených národů.
Na rozdíl od mnoha světových vůdců, kteří si získali tisíce a miliony poddaných v bitvách,
Luong Paor Thamasajó dobývá srdce a mysli milionů lidí prostřednictvím dharmy a praxe činění dobra. Doufáme, že jednoho dne jeho vizi cesty ke světovému míru prostřednictvím míru vnitřního přijmou všichni.
               Vysvětlivky:
* Wat: thajský výraz pro buddhistický chrám.
* Thamakáj: tělo pravdy.
* Cétyja: upomínka nebo pomník (v sanskrtu „caitya“), objekt či místo využívané théravádovými buddhisty k připomínání si Siddhárty Gautámy (Buddhy).
* Thamakájská meditace je hluboká meditační technika vyučovaná Luongem Pu Wat Paknámem. Khun Jaj tradici thamakájské meditace převzala a předala ji svému studentu Luong Paor Thamasajóvi, jenž v současnosti zastává funkci opata chrámu Thamakája.
* Khun Jaj: thajsky „babička“. Laskavý a uctivý způsob oslovení ženy pokročilého věku v thajské kultuře.

โพสต์ยอดนิยมจากบล็อกนี้

I miss you all กับ I miss all of you ต่างกันอย่างไร

ปัญหาและเฉลยวิชาธรรม นักธรรมชั้นตรี สอบในสนามหลวง วันอังคาร ที่ ๒๙ กันยายน พ.ศ.๒๕๕๒

ปัญหาและเฉลยวิชาอนุพุทธประวัติ นักธรรมชั้นโท สอบในสนามหลวง วันอาทิตย์ ที่ ๒๐ พฤศจิกายน พ.ศ. ๒๕๔๘